Att jobba som egenanställd frilansare

november 4, 2018 Av Av Karolina

Arbetsmarknaden genomgår ständigt förändringar, och just nu pågår en av de största och snabbaste utvecklingarna för svenska arbetstagare.

Att söka jobb, få jobb, skaffa jobb och till och med jobba ser i många branscher radikalt annorlunda ut nu än för två decennier sedan. Fler och fler unga arbetssökande har nämligen upptäckt möjligheterna att förverkliga sig själva, sina ambitioner och sina drömmar. Det finns fler nya branscher, nya typer av jobb och nya sätt att försörja sig på vilka ligger utanför de konventionella arbetsnormerna. För många känns det avlägset att skaffa ett jobb vid 20 och sedan behålla det utan vidare ambitioner ända tills pensionen. Detta som var standard för ett par generationer sedan har snabbt gått ur tiden, både på gott och ont. Idag pratar man ofta om start ups, frilansare, onlineföretag, affiliates, influencers och andra lösa begrepp som täcker den nya arbetsmarknaden. Denna marknad är nämligen till stor del digital, vilket ger många yngre möjlighet att skaffa kunskap och expertis på egen hand, utanför det traditionella utbildningssystemet. Är man en duktig skribent, grafisk designer eller ljuddesigner kan man skapa sitt eget klientel och en karriär på nätet, enbart med hjälp av en dator.

Nya anställningsformer

De många nya typerna av karriärer och framväxande branscher skapar såklart en del förvirring bland både de som väljer denna bana själv, och bland de som anställer de olika typerna av företagsbildningar. För många kanske denna typ av arbete börjar som en sidosyssla eller en engångsföreteelse, med potential att växa till något större. Det är svårt att från början satsa 100 % på en karriär där man är sin egen chef och driver sitt eget företag. I sådana lägen kan det kännas onödigt att gå igenom processen som krävs för att starta eget, lära sig hur man fakturerar, hålla koll på moms, avdrag, redovisning och allt annat administrativt. Vill du helst bara fokusera på ditt faktiska jobb och komma igång med den kreativa processen, att jaga kunder och att marknadsföra dig hamnar allt det formella enkelt i vägen. Under de senaste åren har det därför utvecklats en alternativ anställningsform, som kallas egenanställd. Detta innebär att ett slags paraplyföretag anställer dig, oavsett vad du sysslar med, och sedan fakturerar dina kunder åt dig mot en mindre avgift.

Nya anställningsformer

Fördelar och nackdelar som egenanställd

Anställningsformen innebär att du varken har en kvot du måste fylla eller ett antal timmar du måste jobba. Istället betalar alltså företaget ut din lön, samtidigt som det är upp till dem att få betalt av dina kunder. Det företag som du blir egenanställd hos är din juridiska arbetsgivare och de som innehar F-skattsedeln. Själv jobbar du som frilansare, där all redovisning du behöver göra är att låta företaget veta hur mycket de ska fakturera kunden i netto, och därefter drar de själva av arbetsgivaravgifter, skatt, moms och sociala avgifter. Din bruttolön brukar sluta på runt hälften av det du fakturerar kunden, oavsett om du tjänar mycket eller lite. Detta är den enda uppenbara nackdelen med att använda ett egenanställningsföretag. Även som egenanställd frilansare inom olika branscher kan du fortfarande få göra avdrag för utlägg, resor och vissa andra kostnader. Detta får du göra i din deklaration vilket kan innebära att du behöver ta hjälp av en revisor om du är nybörjare på detta.