Bli en självsäker ledare

augusti 19, 2019 Av Av Karolina

I Lejonkungen säger Mustafa till Simba att den bästa ledaren inte är den som hela tiden söker efter nya saker att ta, utan efter nya saker att ge. Precis så ska du tänka om du vill bli en bra ledare. En självsäker ledare är någon som bryr sig om andras utveckling före sin egen. Det är en person som har förmågan att ständigt driva framåt men som inte heller är rädd för att stanna upp och byta riktning. För att bli en självsäker ledare finns det därför lite olika tips och tricks du bör tänka på ifall du vill bli omtyckt både av andra, men även dig själv.

Kommunikation

Vägen till ett bra ledarskap kommer genom en öppen och tydlig kommunikation. Detta gäller all typ av kommunikation, såväl extern som intern. Dina medarbetare måste känna sig trygga och lita på att de ska kunna vädra sina åsikter utan att du ska sätta dig på tvären. Du måste vara lyhörd och förstå att alla inte ser världen på samma sätt som du. Du har säkert hört talas om Thomas Erikssons bok Omgiven av idioter. I den förklarar han hur alla människor tänker olika i olika situationer, något som kan vara oerhört bra att ha i bakhuvudet när du ska leda andra människor.

Feedback

Feedback

För att bli en bra och omtyckt ledare är det viktigt att du kan ta till dig feedback. Du måste förstå att också du som ledare har brister och att du blir starkare av att höra vad du kan förbättra. Som ledare ska du alltid vilja utvecklas och aldrig nöja dig vid mållinjen. Du ska sätta nya mål både för dig själv och dina medarbetare och fira varje avklarad milstolpe tillsammans med ditt team. Du bör därför avsätta en timme varje vecka för att diskutera vad du uppskattar med ditt team och vilka förbättringsområden du ser. Därefter ska du låta dem göra detsamma mot dig. När du besvarar feedback är det viktigt att inte gå i försvarsposition även om den känns kritisk. Har du svårt att hålla en lugn samtalston är det bättre att säga “tack”. Sedan när du har låtit kritiken sjunka in kan du i lugn och ro fråga personen om hen är villig att utveckla eller förklara vad hen menade och säg då även att du kände dig ledsen eller påhoppad för att göra det tydligt för din medarbetare att du blev sårad av kritiken.

Älska dig själv

Det må vara en gammal klyscha men bara för det betyder det inte att den är mindre sann. Precis som i vilket förhållande som helst så blir det så mycket svårare för någon annan att tycka om dig om du inte tycker om dig själv. Som ledare måste du alltså känna dig tillfreds med din ledarskapsstil och du måste även kunna leda dig själv på samma sätt som du leder andra. Du måste lyssna på din kropp och ta vilopauser när du behöver. Sätt inte för stor press på dig själv utan så länge du gör ditt bästa så är det mer än nog.