Innan du startar ett företag

december 29, 2018 Av Av Karolina

Det finns flera viktiga saker du behöver tänka på innan du kastar dig in och startar ditt egna företag. Vi förstår att det kan verka lockande att säga upp sig och ge sig in i ett nytt äventyr. Men innan du gör det vill du planera i förväg så att du vet vad du ger dig in på. Och en av de viktigaste sakerna som du behöver tänka på är att anställa rätt personer. Anställ inte bara första bästa person som har de rätta kvalifikationerna. Leta efter någon med samma motivation och personlighet som du har som vet vad som behövs i den industrin du arbetar inom. Samtidigt som den personen passar in i ditt företag. När du väl har hittat rätt person så vill du se till att de stannar kvar i företaget genom att ta hand om dem på rätt sätt genom att skapa en arbetsmiljö som de trivs i.  

Var en chef som du skulle vilja ha

När du startar ett företag så innebär det också att du är din egna – och dina anställdas – chef. Och det kan vara en utmaning och ett hinder för många. Men ett sätt att se det på är att fundera över vilken chef du själv skulle vilja ha. Men för dig som inte är riktigt beredd på att anställda någon ännu så finns det fler alternativ. Flera företag använder sig – och sparar pengar genom – av att anställa personer på konsultbasis. Det vill säga att du betalar endast för deras tjänster under de timmar som de arbetar för dig och för de timmar som du behöver att de arbetar för dig. Är det inte din starkaste sida att sköta administrationen eller ekonomin kan det vara en god idé att hyra in någon som gör det åt dig. Men allting beror i slutändan på hur mycket pengar du har att använda dig av. Om du inte har tillräckligt med pengar när du startar ditt företag så får du se till att göra det själv. Men oavsett om du anställer en person på plats eller på konsultbasis så vill anställda personer på en basis där du har rätt att säga upp personen. Det vill säga om personen du anställer inte presterar efter dina förväntningar så ska du ha en laglig rätt att säga upp denne.

Betala dina räkningar i tid

Det här behöver egentligen inte sägas men det är av yttersta vikt att du betalar dina räkningar i tid – framför allt när det handlar om din relation till skatteverket. Skatteverket kan nämligen ha hårda straff för dig samtidigt som de kommer efter dina egna personliga ägodelar om du inte betalar dina räkningar i tid. Det är också viktigt att du gör så i tid. Om du får ett rykte att inte betala av dina lån på den tiden som har bestämts så kan det vara svårare att bibehålla en god relation till diverse företag som verkar inom den branschen som du gör.

Rådgör med en jurist

Många entreprenörer har kunskaper inom sitt område men sällan inom det juridiska. Och det betyder att det kan vara en god idé att rådgöra med en jurist redan innan du startar ditt företag för att se till att alla viktiga papper är underskrivna och inskickade när du behövs.