Ska du starta företag

december 18, 2018 Av Av Karolina

För dig som ska starta ett eget företag väntar ett par spännande månader framöver. De första månaderna för varje entreprenör är de som sätter fingret på huruvida som kommer att lyckas eller inte. Men planeringen dessförinnan är minst lika viktig. Därför är det viktigt att du tänker på vissa grundläggande saker redan innan du sätter igång med ditt företag. Och en av de mest grundläggande sakerna som du bör tänka på är att fundera över hur du kommer att generera en vinst från dina produkter eller dina tjänster. Därför rekommenderar vi dig att utforska dina utgifter – hyra, material, anställda, osv – i kontrast till vad du kan tjäna. Men det finns mycket mer än så att fundera över.

Starta med så mycket av dina egna pengar

Många småföretagare startar sitt företag genom att ta lån med förhoppningen att de kommer att kunna betala tillbaka detta så fort de börjar att tjäna pengar från sitt företag. Men för många nyföretagare kan det ta månader eller till och med år innan de börjar att generera en vinst. Men det betyder inte att räntan inte kommer att fortsätta att växa och lånen som du behöver betala kommer att behöva betalas. Därför så rekommenderar vi att du börjar ditt företag genom att använda så mycket av dina egna pengar som möjligt. För det är viktigt att när du väl kommer igång och blir ställd inför ett par oväntade utgifter inte kommer att ha ett par lån som måste betalas tillbaka vilket gör att du inte kan återinvestera detta i ditt företag. Kom också ihåg att om ditt företag inte går med vinst som du har planerat så kan du komma att behöva tackla ett par oväntade överraskningar vilket inte är det roligaste man kan göra under det första året som småföretagare.  

Se efter dina intressen

Många småföretagare gör så genom ett gemensamt ägande med en annan part eller investeringsfirma. Det är föreståligt då det erbjuder ett enkelt alternativ för många som inte vill ta risken eller har pengarna för att själv gå igång med sin idé. Men många av faktum är att när dina intressen börjar att skilja sig från de du har grundat företag med så står ni tillsammans på en ostadig grund vilket är svår att lösa. Vad gör ni vid eventuella händelser där ni måste besluta något som ni inte är överens om? Vem har gått in med mest pengar eller vem har den största äganderätten i företaget – och genom det den slutgiltiga bestämmanderätten. Många obekväma frågor kan komma fram under den här tiden.

Fundera noga

Även om det kan verka som en attraktiv idé att grunda sitt eget företag så är det inte många som lyckas. Det gäller att du tror på din idé, har en tydlig affärsmodell att följa samtidigt som du vet hur du ska nå ut till dina kunder. Det är alltså inte det enklaste att kasta sig in i. Och samtidigt kan du räkna med att det inte är några normala arbetstimmar du kommer att arbeta efter.