Yoga för viktminskning på Bali

Yoga för viktminskning på Bali

november 6, 2018 Av Av Karolina

Efter att ha fått mitt tredje barn så hade min kropp mer eller mindre lagt av, det kändes som om ingen träning funkade, energin var helt borta och jag hade smärtor i kroppen. Den vikt jag hade gått upp under graviditeten försvann aldrig, jag förstod att jag var tvungen att göra något drastiskt.

Jag började köpa tidningar om hälsa och träning, jag skrev matlistor och klippte ut träningsövningar och klistrade in i en bok. Mitt ibland alla dessa träningsövningar och recept så hittade jag en annons om “Yoga-retreat för viktminskning på Bali”. Något sa mig direkt att det där var min grej. Resan var dyr men min pappa var snäll och sponsrade mig med den eftersom han visste hur dåligt jag mådde. Redan samma kväll bokade jag resan, min sambo stöttade mig till hundra procent trots att det skulle innebära att han ensam fick ta de tre barnen under tre veckors tid.

Paradisö med helande krafter

Det enda jag hade hört om Bali innan var att det var en paradisö, så jag började läsa allt jag kom över och jag tittade dygnet runt på videor från Bali. Alla menade att det kallades gudarna ö av en anledning. Ön har allt man kan önska, allt från frodig djungel till episka stränder till en magiskt estetisk kultur, på Bali samlas många av världens främsta retreathotell.

Bali är nästan dubbelt så stor som Gotland. Eftersom den ligger söder om Ekvatorn så varierar vädret inte så väldigt mycket under året, den håller sig ganska stadigt runt 27 grader. På högre belägna områden kan det dock bli lite svalare. Jag måste säga att flygningen till Bali var jobbig, ungefär 15 timmar tog det. När jag anlänt så hade jag några timmar innan det var dags för att bli upphämtad. Jag sökte reda på en restaurang för middag och det första som slog mig var hur extremt billigt allting var. Äter man på en inhemsk restaurang så kostar det bara några tior, en öl fick man för en tia, fast nu drack jag förstås ingen öl utan bara vatten på flaska.

“Under tiden att jag åt så funderade jag lite på hur dessa tre veckor skulle bli, jag läste inbjudningsbrevet igen och där stod att vi skulle flytta hela kroppen och utforska vår miljö.” Vad det nu innebär…

Tufft men härligt

Jag kände att denna tre veckor långa viktminskningsretreat skulle hjälpa mig att få en nystart med min kropp och kickstarta min viktminskning. Inte bara det, jag hoppades även kunna bli av med stressen eller i alla fall lära mig att hantera den. De säger att det tar 21 dagar att bryta gamla, ohälsosamma vanor och skapa nya friska. Och nu var det min tur att bryta dåliga vanor och hitta mig själv igen.

Viktminskningsprogrammet jag skulle genomgå hade skapats av Katrina Love Senn för att man ska få hjälp att gå ned i vikt för gott. Hon hade själv tappat 60 kilo på det sättet, helt naturligt och utan varken dieter eller medicin. Sedan dess har hon brunnit för att hjälpa andra att göra samma sak.

Det sägs att det finns en kraftfull helande energi på Bali och att det därför gör det till den perfekta platsen att starta en helande resa för viktminskning. Både kropp och knopp får en nystart.

Rastlöshet innan lugn

Jag tror att alla vet hur det känns att gå på så extrem diet att man både har svårt att sova och svårt att slappna av. Yogan och övningarna hjälpte men kvällarna ensam på rummet var tuffa. Böcker hade jag med, många böcker, men jag fann ingen ro i kroppen att läsa. Antar att den var inställd på svältläge för inte en hjärnan fungerade. Efteråt har jag fått hör att det kallas brainfreeze när man får i sig så lite mat att man får svårt med koncentrationen. Första kvällarna var värst. Jag hittade dock ett sätt som fungerade okej för att skingra tankarna och den gnagande hungern, att spela på mobilen. Egentligen fick vi inte använda mobilen under vistelsen men jag var bara tvungen. På korsord hittade jag många olika nivåer och inriktningar av spel, schack kunde distrahera mig ett tag också och på pokerstarscasino provade jag nog alla spel man kunde spela. Eller, så kände det i alla fall.

Efter två dagars övernattning så började det vända och hungerkänslorna gav med sig, efter det gick allt som på räls och jag fick en enorm energi. Det gjorde att jag på kvällarna började ta promenader för att upptäcka omgivningen istället för att spela spel ensam på rummet.

Så om det är något jag kan tipsa om till någon som ska åka på ett vikt-yoga retreat så är det att vara beredd på denna gnagande hunger de första dagarna, och att dricka en massa vatten! Följer du de råden kommer det att gå galant.